MASKUN MUSEO

Lue museon näyttelystä tapahtumat sivulta!

Museo on avoinna kesä-heinäkuussa  ti - pe klo 10 - 16 ja
la - su klo 12 - 15. 
Elokuussa museo on avoinna sunnuntaisin  klo 12 - 15.

Museoon on vapaa pääsy!

Museon osoite on Maskuntie 98.
Se sijaitsee n. 300 m Maskun kirkosta kaakkoon päin Maskuntien (ent. vanha Raumantie) varrella.

Museolta voi ostaa seuran kustantamia kirjoja sekä muita kannatustuotteitamme, kuten isännänviirit, kortit ja pinssit.

Museorakennus on 1840-luvulta ja se on muuttanut muotoaan vuosien kuluessa. Rakennus on alun perin ollut paritupatyyppinen, satulakattoinen talo umpikuisteineen. Myöhemmässä vaiheessa talo on saanut lisäsiiven sekä uusklassisen ulkomuodon aumakattoineen. Tällä vuosisadalla on rakennuksen toinen tupa ja umpikuisti purettu ja sisäänkäynti siirretty kulkemaan talon lisäsiivestä. Rakennus on toiminut mm. kestikievarina. Kestikievarina rakennus palveli niin viranomaisia kuin yksityisiä matkustajiakin. Tämän vuosisadan puolella alettiin vieraita pääasiallisesti majoittaa viereiseen Nivolaan. Turkuun johtava maantie oli vilkkaassa käytössä ja vasta autoliikenteen yleistyminen lopetti kestikievaritoiminnan Humikkalan kylässä 1920-luvulla.

Maskun museo on perustettu v. 1974. Museotuvassa on esillä kestikievarin ruokapöytä -näyttely. Museon kokoelma on etupäässä talonpoikaisesineistöä ja esineistön kokonaismäärä on n. 1600. Lisäksi museossa on yli 450 kappaleen kirja- ja lehtikokoelma.

Museon pihapiirissä on kaksi viime vuosisadan keskivaiheisiin ajoittuvaa aittaa. Aitat on peruskorjattu 1990-luvun alussa ja ne toimivat museon näyttely- ja varastotiloina.
Museon pihapiirin kolmannessa aitassa on Juhani Vehasen täydellinen polkupyöräverstas ajalta jolloin polkupyörä oli perheen arvoesine.