MASKUN MUSEO

 

Maskun museo on perustettu v. 1974. Se sijaitsee Humikkalan kylässä n. 300 m Maskun kirkosta kaakkoon päin kulkevan Maskuntien (ent. vanha Raumantie) varrelle.

Museorakennus on 1840-luvulta ja se on muuttanut muotoaan vuosien kuluessa. Rakennus on alun perin ollut paritupatyyppinen, satulakattoinen talo umpikuisteineen. Myöhemmässä vaiheessa talo on saanut lisäsiiven sekä uusklassisen ulkomuodon aumakattoineen. Tällä vuosisadalla on rakennuksen toinen tupa ja umpikuisti purettu ja sisäänkäynti siirretty kulkemaan talon lisäsiivestä. Rakennus on toiminut mm. kestikievarina. Kestikievarina rakennus palveli niin viranomaisia kuin yksityisiä matkustajiakin. Tämän vuosisadan puolella alettiin vieraita pääasiallisesti majoittaa Nivolaan. Turkuun johtava maantie oli vilkkaassa käytössä ja vasta autoliikenteen yleistyminen lopetti kestikievaritoiminnan Humikkalassa 1920-luvulla.

Museon kokoelma on etupäässä talonpoikaisesineistöä ja esineistön kokonaismäärä on n. 1600. Lisäksi museossa on yli 450 kappaleen kirja- ja lehtikokoelma.

Museon pihapiirissä on kaksi viime vuosisadan keskivaiheisiin ajoittuvaa aittaa. Aitat on peruskorjattu 1990-luvun alussa ja ne toimivat museon näyttely- ja varastotiloina.
 

Polkupyöräverstas


Museon pihapiirin kolmannessa aitassa on Juhani Vehasen täydellinen polkupyöräverstas ajalta jolloin polkupyörä oli perheen arvoesine.


Näyttelyt ovat avoinna museon aukioloaikoina.


Museoon on vapaa pääsy!


Museon Museo on avoinna ajalla   ti - pe
 klo 10.00 - 16.00, la - su klo 12.00 - 15.00


Elokuussa museo on avoinna sunnuntaisin  klo 12.00 - 15.00.